Ruim miljard euro omzet uit m-commerce in 2017

Tegenwoordig kan eigenlijk niemand meer zonder zijn smartphone, het is een onmisbare gadget geworden in onze samenleving. Even snel de krant lezen terwijl je op de trein staat te wachten, Facebook checken om te zien wat je vrienden allemaal hebben uitgespookt en ondertussen via Whatsapp afspreken om een drankje te doen op het terras vanavond.

Online aankopen

Maar de smartphone wordt tegenwoordig ook meer en meer gebruikt bij online aankopen. Zo berekende Blauw Research onlangs dat het aantal consumenten dat in Nederland mobiel aankopen deed in de tweede helft van dit jaar met maar liefst 73 procent is gestegen! Hiermee maakt het tegenwoordig 12 procent van de totale e-commerce uit. Daarnaast bleek uit de eerste Global Mobile Payments Index van Ayden dat Europa op het gebied van mobiele betalingen voorloopt op de Verenigde Staten en Azië. Mobiel betalen wordt ook steeds meer geaccepteerd door de Nederlandse consument en dit is een goed teken, het betaalproces is immers een kritische succesfactor. Uit onderzoeken blijkt dat veiligheid, snelheid en gemak van cruciaal belang zijn als het gaat om (online)betalingen

De aankopen die via smartphone worden gedaan bestaan op dit moment voor een groot gedeelte uit apps, ringtones en andere digitale producten, maar ook kleding, reizen en de toegangsbewijzen worden steeds meer via een smartphone aangeschaft en andere producten zullen hoogstwaarschijnlijk snel volgen. Hiermee ontstaat er voor bedrijven niet alleen een extra reclame- en marketingkanaal, maar ook een nieuw verkoopkanaal.

Kanibalisatie

Een veelgehoorde angst van bedrijven is kannibalisatie, zij vrezen dat zij een deel van hun omzet die via de bestaande kanalen verloopt zullen verliezen aan het nieuwe mobiele kanaal. Toch blijkt uit onderzoek dat het grootste deel van de aankopen via een smartphone additioneel zijn, deze hadden niet plaatsgevonden wanneer er geen mobiele aankopen hadden kunnen worden gedaan. Uit onderzoek van Forrester Consulting blijkt zelfs dat webwinkeliers hun omzet met circa 15 procent kunnen verhogen. Eén van de redenen hiervoor is het feit dat een relatief groot deel van de aankopen impulsaankopen betreft. Bedrijven die zich niet met  m-commerce bezighouden laten dus een behoorlijk wat omzet liggen…

Verwachtingen

Verwacht wordt dat het aantal mobiele aankopen alleen nog maar zal gaan toenemen, zo zal er in Nederland tegen 2017 naar verwachting  voor ruim 1 miljard euro aan producten mobiel worden aangeschaft. De  producten die vooraf eenvoudig zijn te beoordelen zullen hierbij het populairst zijn, denk hierbij aan boeken, dvd’s en tickets. Maar ook  producten waarbij er gebruik gemaakte kan worden van mobiel-specifieke  eigenschappen zoals locatie zullen steeds meer online verkocht gaan worden is de verwachting. Nederlandse webwinkeliers lijken op mobiel in te zetten. Vrij recentelijk kondigde Fonq.nl nog aan alle niche shops over te zetten naar mobiel.